Šestošolci – Domače dobrote Mojca in Kmetija Štrucelj

V četrtek, 19. septembra, smo se šestošolci odpravili peč kruh h gospe Mojci ter na ogled Kmetije Štrucelj.

Najprej nas je gospa Mojca pogostila s svojo pogačo, piškoti in Mojčinim čajem. Potem nam je pokazala, kako so v starih časih delali pogačo. Po razlagi je prinesla vzhajano testo in nam pokazala, kako oblikovati hlebček. Sledil je izziv. Sami smo naredili svoje hlebčke in jih dali peč v krušno peč. Pogledali smo si tudi predstavitev o kruhu, obdelavi polj včasih in pridelavi žita. Ko se je kruh lepo spekel, smo ga z loparjem pobrali iz peči in ga dali v košaro. Za seboj smo pospravili ter se odpravili naprej.

Na Kmetiji Štrucelj nas je gospodar že čakal. Ogledali smo si hlev in krave. Potem smo degustirali še njihov jogurt in mleko, poleg pa so nam postregli miške. Ob koncu ogleda smo se odpravili z domačimi dobrotami nazaj v šolo. 

Moram reči, da je bil dan dejavnosti zelo zanimiv in poučen ter tudi slasten. 😊

Lovro Vuk, 6. razred

PRILAGODI VIDEZ STRANI